Säilönnän perusohjeet

 • Käytä kypsiä ja mehukkaita marjoja tai hedelmiä. Paloittele suuret hedelmät.
 • Keitä runsaasti pektiiniä sisältäviä marjoja (mm. herukat, karviaiset, puolukat, karpalot, pihlajanmarjat) tai hedelmiä runsaassa vesimäärässä muutoin mehu voi jähmettyä pulloihin, etenkin jos on käytetty runsaasti sokeria. Keitä kannen alla kunnes marjat tai hedelmät vaalenevat.
 • Siivilöinti kannattaa tehdä pikaisesti, kesto ei mielellään ½ tuntia kauempaa. Mehu säilyttää siten C-vitamiinipitoisuutensa.
 • Keitä siivilöity mehu ja kuori vaahto. Ota kattila pois liedeltä ja lisää ¼ tl Atamon jauhetta tai ½tl nestemäistä Atamoniaper mehulitra. Pullota mehu Atamonillahuuhdeltuihin pulloihin. 

Perusohje: 1kg marjoja valmistuu reilu litra valmista mehua.
Sokeroitua mehua valmistettaessa käytä noin 300-500g sokeria per mehulitra.

 • Hedelmähapon, sokerin ja pektiinin tasapaino on oltava sopiva, jotta mehu hyytelöityy. Käytä miltei kypsiä marjoja tai hedelmiä, sillä niissä on enemmän pektiiniä kuin täysin kypsyneissä.
 • Käytä Keltaista Melatinia hyytelön valmistuksessa silloin kun mehussa oleva pektiinipitoisuus on epäselvä tai jos mehun pektiinikuidut ovat katkonaisia. (Hedelmästä puristetussa mehussa on usein katkonaisia pektiinikuituja.) Keltainen Melatin lisätään ennen sokeria. Tarkemmat käyttöohjeet löytyvät pussista.
 • Vinkki! Valmistettaessa sokeroitua mehua, ennen mehun keittämistä (ja sokerin lisäämistä) voit testata mehun hyytelöitymiskyvyn: sekoita 1 tl mehua ja 1 tl väkiviinaetikkaa, jos sekoitus hyytelöityy muutamassa minuutissa, pektiinipitoisuus on riittävä.

Perusohje: Keitä hapokasta mehua muutama minuutti ja sekoita joukkoon 800g- 1 kg sokeria per mehulitra. Keitä 5-10 minuuttia, kunnes mehu on paksua, mehupisarat ovat ”painavia” ja irtoavat vaivoin lusikasta.

Vinkki! Tee hyytelötesti: kaada pieni määrä mehua vadille ja viilennä jääkaapissa. 
Tee viilto hyytelöön, jos hyytelö ei valu, se on valmis purkitettavaksi. Jos hyytelö ei jähmety, sen voi pelastaa keittämällä nopeasti Sinisen Melatinin kanssa. Älä unohda kuoria vaahtoa. Kaada valmis hyytelö Atamonilla huuhdeltuihin purkkeihin. Jos hyytelö on sitkeää tai rakeista, sitä on keitetty liian kauan.

 • Useimmista marjoista ja hedelmistä voidaan valmistaa marmeladia. Miltei kypsistä, runsaasti pektiiniä sisältävistä marjoista tai hedelmistä saa hienorakenteisen marmeladin käyttämällä runsaasti sokeria, noin 800g – 1 kg keitettyä marja- tai hedelmäkiloa kohti.
 • Mikäli marjoissa tai hedelmissä on alhainen pektiinipitoisuus lisää Keltaista Melatinia ennen sokerin lisäämistä, katso tarkemmat ohjeet pakkauksesta.
 • Marmeladi voidaan myös keittää käyttäen Punaista Melatinia. Keitä marjat tai hedelmät halutun sokerimäärän kanssa. Lisää 1-2 tl Punaista Melatinia sekoitettuna 1 rkl sokeria per 1 kg marmeladia ja sekoita hyvin. Keitä n. 2 minuuttia. Kuori vaahto ja kaada marmeladi Atamonilla huuhdeltuihin lasipurkkeihin. Sulje purkinkannet heti.
  Säilöjän muistilista – hyvä tietää ennen kuin aloitat!Valitse tuote käyttötarkoituksen mukaanSäilöjän perusohjeetKeitettävä mehuHyytelö
 • Marjojen tulee olla kypsiä ja hyvin puhdistettuja. Huuhtele tarkoin ja valuta kuivaksi.
 • Sokerimäärä voi vaihdella maun mukaan, mutta liian pieni sokerimäärä huonontaa rakennetta, väriä ja säilyvyyttä. Mikäli säilöntäainetta ei käytetä, lisätään noin kilo sokeria per marjakilo. Pienempää sokerimäärää käytettäessä lisää Atamonia, ½tl jauhemaista tai 1 tl nestemäistä Atamonia per 1 kg hilloa.

Hilloa keittämällä:

Anna marjojen ja sokerin mehustua. Runsaasti pektiiniä sisältävät marjat (mm. herukat, karviaiset, puolukat, karpalot, pihlajanmarjat) keitetään vedessä hitaasti kasaan, noin 10-20 minuuttia. Kuori vaahto pois huolellisesti.

Käytä Keltaista Melatinia runsaasti nestettä sisältäviin, mehukkaisiin marjoihin, jolloin hillo saa hienon rakenteen. Lisää Keltainen Melatin ennen sokeria, tarkemmat ohjeet pakkauksesta.

Vinkki! Mikäli hillo jää liian juoksevaksi, lisää 1 tl Punaista Melatinia (sekoitettuna 1 rkl sokeria) per 1 kilo hilloa. Keitä noin 2 minuuttia ja sekoita.

Hilloa keittämättä:

Keittämättä valmistetun hillon väri ja maku on raikkaan tuore, mutta C-vitamiini katoaa nopeasti johtuen marjoissa olevasta entsyymistä. Soseuta/survo marjat ja lisää sokeri. Keittämättä valmistettu hillo tulee pakastaa. Jotta hillo saa hienon rakenteen sulatuksen jälkeen lisää Valkoista Melatinia hilloa valmistettaessa. Sokeri ja Valkoinen Melatin sekoitetaan keskenään ja lisätään marjojen joukkoon hämmentäen kevyesti kunnes sokeri on täysin liuennut. Pakasta pieninä annoksina.

Hilloaminen ilman sokeria

Hillo, joka sisältää makeutusainetta, on rakenteeltaan erilaista kuin sokeroitu hillo. Väri muuttuu nopeammin, erityisesti mansikalla ja vadelmalla. Sitruunamehun lisääminen sokeroimattomaan hilloon lisää säilyvyyttä ja värinkestoa.

 • Sosetta voidaan valmistaa kypsistä hedelmistä esim. omenasta, luumusta, ruusunmarjasta sekä useista marjoista.
 • Soseen tummumisen voi estää lisäämällä 1 maustemitallinen (1 ml) askorbiinihappoa per 1 sosekilo.
 • Mikäli Atamonia ei käytetä, lisää vähintään noin 800g sokeria per sosekilo säilyvyyden saavuttamiseksi.
 • Valmistettaessa pakastettavaa sosetta laita sokeria maun mukaan, lisää tarvittaessa askorbiinihappoa. Säilöntäainetta ei pakastettavassa soseessa tarvita.