Hyytelö

  • Hedelmähapon, sokerin ja pektiinin tasapaino on oltava sopiva, jotta mehu hyytelöityy. Käytä miltei kypsiä marjoja tai hedelmiä, sillä niissä on enemmän pektiiniä kuin täysin kypsyneissä.
  • Käytä Keltaista Melatinia hyytelön valmistuksessa silloin kun mehussa oleva pektiinipitoisuus on epäselvä tai jos mehun pektiinikuidut ovat katkonaisia. (Hedelmästä puristetussa mehussa on usein katkonaisia pektiinikuituja.) Keltainen Melatin lisätään ennen sokeria. Tarkemmat käyttöohjeet löytyvät pussista.
  • Vinkki! Valmistettaessa sokeroitua mehua, ennen mehun keittämistä (ja sokerin lisäämistä) voit testata mehun hyytelöitymiskyvyn: sekoita 1 tl mehua ja 1 tl väkiviinaetikkaa, jos sekoitus hyytelöityy muutamassa minuutissa, pektiinipitoisuus on riittävä.

Perusohje: Keitä hapokasta mehua muutama minuutti ja sekoita joukkoon 800g- 1 kg sokeria per mehulitra. Keitä 5-10 minuuttia, kunnes mehu on paksua, mehupisarat ovat ”painavia” ja irtoavat vaivoin lusikasta.

Vinkki! Tee hyytelötesti: kaada pieni määrä mehua vadille ja viilennä jääkaapissa.
Tee viilto hyytelöön, jos hyytelö ei valu, se on valmis purkitettavaksi. Jos hyytelö ei jähmety, sen voi pelastaa keittämällä nopeasti Sinisen Melatinin kanssa. Älä unohda kuoria vaahtoa. Kaada valmis hyytelö Atamonilla huuhdeltuihin purkkeihin. Jos hyytelö on sitkeää tai rakeista, sitä on keitetty liian kauan.