Hillo

  • Marjojen tulee olla kypsiä ja hyvin puhdistettuja. Huuhtele tarkoin ja valuta kuivaksi.
  • Sokerimäärä voi vaihdella maun mukaan, mutta liian pieni sokerimäärä huonontaa rakennetta, väriä ja säilyvyyttä. Mikäli säilöntäainetta ei käytetä, lisätään noin kilo sokeria per marjakilo. Pienempää sokerimäärää käytettäessä lisää Atamonia, ½tl jauhemaista tai 1 tl nestemäistä Atamonia per 1 kg hilloa.

Hilloa keittämällä:

Anna marjojen ja sokerin mehustua. Runsaasti pektiiniä sisältävät marjat (mm. herukat, karviaiset, puolukat, karpalot, pihlajanmarjat) keitetään vedessä hitaasti kasaan, noin 10-20 minuuttia. Kuori vaahto pois huolellisesti.

Käytä Keltaista Melatinia runsaasti nestettä sisältäviin, mehukkaisiin marjoihin, jolloin hillo saa hienon rakenteen. Lisää Keltainen Melatin ennen sokeria, tarkemmat ohjeet pakkauksesta.

Vinkki! Mikäli hillo jää liian juoksevaksi, lisää 1 tl Punaista Melatinia (sekoitettuna 1 rkl sokeria) per 1 kilo hilloa. Keitä noin 2 minuuttia ja sekoita.

 

Hilloa keittämättä:

Keittämättä valmistetun hillon väri ja maku on raikkaan tuore, mutta C-vitamiini katoaa nopeasti johtuen marjoissa olevasta entsyymistä. Soseuta/survo marjat ja lisää sokeri. Keittämättä valmistettu hillo tulee pakastaa. Jotta hillo saa hienon rakenteen sulatuksen jälkeen lisää Valkoista Melatinia hilloa valmistettaessa. Sokeri ja Valkoinen Melatin sekoitetaan keskenään ja lisätään marjojen joukkoon hämmentäen kevyesti kunnes sokeri on täysin liuennut. Pakasta pieninä annoksina.

 

Hilloaminen ilman sokeria

Hillo, joka sisältää makeutusainetta, on rakenteeltaan erilaista kuin sokeroitu hillo. Väri muuttuu nopeammin, erityisesti mansikalla ja vadelmalla. Sitruunamehun lisääminen sokeroimattomaan hilloon lisää säilyvyyttä ja värinkestoa.