Säilöjän muistilista

hyvä tietää ennen säilönnän aloittamista!

  • Varmista että sinulla on kaikki tarvittavat raaka-aineet ja välineet. Huuhtele purkit, pullot ja kannet aina ensiksi lämpimällä vedellä ja Ata­mon-liuoksella ennen täyttöä. Desinfioiminen estää hillojen ja mehujen homehtumisen ja käymisen, jolloin ne säilyvät pitkään hyväkuntoisina.
  • Säilönnässä on parempi käyttää lasisia purkkeja ja pulloja. Muovirasia puolestaan soveltuvat pakastehillojen säilyttämiseen, mutta eivät niinkään säilömiseen.
  • Käytä säilöttäessä vain ensiluokkaisia marjoja ja hedelmiä ja heitä pois kaikki vahingoittuneet tai madonsyömät.
  • Valitse hyytelöihin napakoita, lähes kypsiä marjoja. Mehumarjat ovat parhaimmillaan kypsinä tai hiukan ylikypsinä.
  • Käytä hilloihin kokonaisia tai pilkottuja marjoja ja hedelmiä, marmeladiin marja- ja hedelmäsoseita sekä hyytelöihin vahvoja marja- tai hedelmämehuja.
  • Älä koskaan tee tupla-annosta, vaan valmista mieluummin useampi pienempi annos joko peräjälkeen tai samaan aikaan eri kattiloissa.
  • Kuori aina vaahto hillosta, marmeladista ja mehusta ennen purkittamista. Vaahdossa on epäpuhtauksia ja se edesauttaa homeen tai hiivan syntymistä.
  • Täytä purkit ja pullot aina pintaan asti. Sulje purkit ja pullot aina hyvin. Säilytä valmiit hillot, mehut ja säilykkeet aina viileässä, alle 10 °C joko kellarissa, kylmiössä tai jääkaapissa.
  • Jos hilloon/ mehuun kuitenkin syntyy kaikesta huolimatta hometta, älä käytä homehtunutta hilloa/ mehua, vaan heitä se pois!